במסגרת מחקר קליני שנערך על ידי החוקרים זאהרה סאדאת חוסרוויא, מרזיה קאפשני, פארסטו טבאסולי, אכבר חסן זאדה ומוחמד חסן ענזארי, נבדקה ההשפעה של תוספי ויטמין D (ויטמין D) על ירידה במשקל בקרב נשים הסובלות מעודף משקל והשמנת יתר בגילאי 20-40 באיספהאן. המחקר נערך בהשראת הבעיה הבריאותית העולמית של מחסור בוויטמין D והשכיחות של השמנת יתר, אשר שניהם קשורים לסיכוני בריאות שונים, כולל סוכרת, מחלות לב וכלי דם ויתר לחץ דם.
במחקר הקליני הכפול סמיות השתתפו 50 נשים הסובלות מעודף משקל והשמנת יתר שחולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה תוספי ויטמין D והקבוצה השנייה קיבלה פלצבו. קבוצת ההתערבות קיבלה ויטמין D במינון של 50,000 יחידות בינלאומיות/שבוע למשך 6 שבועות. לפני ואחרי ההתערבות, החוקרים מדדו גורמים שונים כולל כולסטרול כולל (TC), טריגליצרידים (TG), כולסטרול LDL (LDL-c), כולסטרול HDL (HDL-c), סוכר בדם בצום (FBS), אינסולין (ins), הערכת המודל ההומאוסטטי של עמידות לאינסולין (IR), חלבון C-reactive (CRP), גובה, משקל (WT), היקף מותניים (WC), היקף ירכיים (HC) ולחץ דם (BP).
לאחר 6 שבועות של תוספי ויטמין D, נצפו ירידות משמעותיות במשקל (WT), היקף מותניים (WC) ואינדקס מסת גוף (BMI). רמות הוויטמין D בסרום גם עלו משמעותית בקבוצת ההתערבות בהשוואה לקבוצת הביקורת. עם זאת, גורמים אחרים כגון TC, TG, LDL-c, HDL-c, FBS, CRP, ins, IR ויחס מותניים לירכיים (WHR) לא הראו שינויים משמעותיים.
ממצאי המחקר מדגישים את ההשפעה החיובית של תוספי ויטמין D על ירידה במשקל, BMI, WC ו-HC בקרב נשים הסובלות מעודף משקל והשמנת יתר. מחקרים קודמים הצביעו על שכיחות גבוהה יותר של מחסור בוויטמין D בקרב אנשים הסובלים מהשמנת יתר ועל קשר הפוך בין רמות ויטמין D לבין BMI ו-WC. עם זאת, הקשר בין ויטמין D לגורמים אחרים כגון פרופילי שומנים, מדדי גליקמיה, מדדים אנתרופומטריים, CRP ולחץ דם נותר לא ברור, מה שמעיד על הצורך במחקר נוסף בעתיד.